Клас — Дводольні, Родина — Жовтецеві (Ranunculaceae).
Спосіб живлення — непаразити.
Тривалість життя — малорічні, зимуючі.
Поширення — Лісостеп, Полісся, Степ.
Стебло пряме, розгалужене, висотою 15—60 см, листки багато-разоворозсічені.
Коренева система стрижнева.
Розмножується насінням.
Цвіте з червня по серпень.
Суцвіття — китиця, квітки блакитні, фіолетово-сині, рідко — рожеві або білі.
Плід — листянка, насіння тригранно-клиноподібне, розміром 2,2-2,5×1,5-1,7 мм, достигає у липні-вересні.
Репродуктивна здатність — до 67,1 тис. насінин на одній рослині.
Зберігає життєздатність у ґрунті до 6 років, період спокою — 1 місяць.
Проростає у межах температур 3-16°С.
Сходи з’являються з глибини 4-6 см у березні-травні та серпні-вересні.
Поширені по всій Україні, однак найчастіше — у поліській та лісостеповій зонах.
Засмічує озимі та ярі колосові культури.