ПШЕНИЦЯ М’ЯКА ОЗИМА

Реєстрі сортів рослин України з 2003 р.

Рекомендований для вирощування в Степу, Лісостепу та  на Поліссі.

Автори: В.В. Моргун, В.Ф. Логвиненко, О.Л. Уліч, Л.О.  Животков, М.П. Чебаков, В.А. Власенко, В.В. Шелепов

Господарські та біологічні характеристики:

* Високоврожайний, максимальна  врожайність 113,7 ц/га

* Середньоранній

* Зимостійкість висока (7–8 балів)

* Посухостійкість висока (7–8 балів)

* Середньостійкий до вилягання

* Стійкість до обсипання висока (7–9 балів)

* Середньостійкий проти ураження борошнистою росою, бурою листковою іржею, кореневими гнилями

Якість зерна. Вміст білка 13,5–14,7%, сирої клейковини – 28,7–31,5%, сила борошна 320–410 о.а., об’єм хліба 1100–1210 см3. Борошномельні та хлібопекарські властивості відмінні. Загальна оцінка хлібопекарських властивостей 4,0–4,2 бала. Сильна пшениця.

Апробаційні ознаки. Різновидність лютесценс. Колос конусоподібний, середньої щільності, на верхівці має остюкоподібні відростки. Колоскова луска овальна. Зубець короткий, тупий, плече пряме, широке. Кіль тупий, сильно виявлений. Зернівка велика, яйцеподібна, з  неглибокою борозенкою.

Агротехнічні вимоги. Сорт універсального типу. Невибагливий до умов вирощування, має  високу екологічну пластичність. Придатний для вирощування за інтенсивною технологією з внесенням оптимальних доз мінеральних добрив та своєчасним захистом від бур’янів, хвороб і шкідників. Норма висіву 4,5–5,5 млн. схожих насінин на 1 га. На високих фонах мінерального живлення для запобігання виляганню необхідно вносити ретарданти.