ПШЕНИЦЯ М’ЯКА ОЗИМА

У Реєстрі сортів рослин України з 2009 р.

Рекомендований для вирощування у Степу, Лісостепу та на Поліссі.

 Автори: В.В. Моргун, В.Ф. Логвиненко, І.П. Артемчук, В.А. Власенко, В.В. Шелепов, Л.А. Коломієць, С.М. Маринка, В.В. Кириленко, С.О. Хоменко

Господарські та біологічні характеристики:

* Урожайність 79, 0 ц/га, перевищує стандарт на 9,9 ц/га

* Середньо-пізньостиглий

* Зимостійкість вищесередня (6 балів)

* Посухостійкість висока ( 8 балів)

* Стійкий до вилягання  ( 8 балів)

* Стійкий до обсипання ­ (9 балів)

* Ураженість борошнистою росою 10%, бурою іржею – 15%, септоріозом – 5%

Якість зерна. Натура зерна 738 г/л, вміст сирого протеїну 13,3%, сирої клейковини – 28,2%, об’єм хліба 1000 см3.

Апробаційні ознаки. Різновидність суберитроспермум. Короткостебловий. Кущ напівпрямостоячий. Колос пірамідальний, довгий, середньої щільності. Зубець короткий, ледь зігнутий. Має дуже короткі ості по всій довжині колоса. Зернівка велика, видовжена, червона, борозенка неглибока.

Агротехнічні вимоги. Сорт інтенсивного типу. Вирощувати за інтенсивною технологією по кращих попередниках. Вносити добрива восени, проводити ранньовесняне підживлення по мерзло-талому ґрунту, друге підживлення  – після виходу рослин у трубку,третє – у фазі колосіння–молочна стиглість. Сіяти у другій половині оптимальних строків. Норма висіву насіння 4,5–5,5 млн схожих насінин на 1 га залежно від зони та вологозабезпечення.Щоб запобігти виляганню, на високих фонах мінерального живленнянеобхідно вносити ретарданти. Проводити 2–3-разовий захист рослин від шкідників та хвороб. Має подовжений період післязбирального дозрівання.