bakteriozposhatkov-1Біологія збудника
Початки заражаються в поле, зазвичай шляхом перенесення інфекції шкідниками, перехідними з бур`янів у фазі молочної стиглості кукурудзи. В основному у верхній частині качана. Через розвиток хвороби знижується лежкість качанів, вони швидко пліснявіють, погіршуються насіннєві якості зернівок.

Бактеріоз качанів (Bacillus mesentericus-vulgatus)
Відноситься до грамнегативних бактерій.
Культури
Вражає кукурудзу.
Поширеність
Зустрічається у всіх районах, де вирощують кукурудзу.
Симптоми захворювання
У період молочної стиглості на коронці зернівок з`являються вдавлені плями блідо-Сергій кольору діаметром 2 … 3 мм. При посиленні хвороби плями переходять в зморшкуваті виразки буро-жовтого забарвлення. Залежно від сортовий забарвлення зерна інтенсівоность кольору облямівки навколо плями варіює до темно-сірого.
Біологія збудника
Початки заражаються в поле, зазвичай шляхом перенесення інфекції шкідниками, перехідними з бур`янів у фазі молочної стиглості кукурудзи. В основному у верхній частині качана. Через розвиток хвороби знижується лежкість качанів, вони швидко пліснявіють, погіршуються насіннєві якості зернівок.
Джерела інфекції
Рослинні залишки, засмічені рослини, шкідники-переносники.
Сприятливі для патогена умови.